Gazpacho

Gazpacho

 • 5 tomaten, pomodori of romatomaten
 • 1 rode paprika
 • 1 komkommer
 • 1/2 liter kruidenbouillon
 • olijfolie
 • 2 tenen knoflook

Snij de tomaten in stukken. Snij de paprika wat kleiner en haal de zaadlijsten eruit. Snij ook de komkommer in grote brokken.

Kneus de knoflook boven de blenderbeker. Doe de komkommer, tomaten en tomaten erbij en draai tot een prut. Doe dan de bouillon erbij en draai  nog even. Laat er een straaltje olijfolie inlopen.

Breng op smaak met zeezout en peper. Serveer de soep zo koud mogelijk, je kunt er ijsblokjes indoen.

Heb je geen blender? Je kunt deze soep ook maken met een keukenmachine of met een staafmixer. Heb je al die stekkerapparaten niet in de kast staan, dan kun je de soep maken door de groente in de bouillon te laten koken en ze daarna door een zeef te wrijven.

Klassieker: Schaapherders in de Spaanse binnenlanden maken al eeuwen een koude soep op basis van groente, kruiden en zout. Hun gazpacho helpt goed tegen de warmte, honger en dorst. Romeinse soldaten kenden het recept, want zij trokken door Europa met harde broden, knoflook, zout, azijn en olijfolie en maakten daarvan onderweg een maaltijd door de ingrediënten door elkaar te stampen.

Pas na 1492 werd er tomaat en paprika aan de soep toegevoegd, want die ingrediënten waren voor de ontdekkingsreizen van Columbus nog niet in Spanje bekend. Tot die tijd waren er verschillende varianten van gazpacho, die ook nu nog bestaan. In Malaga en Granada wordt witte gazpacho gegeten, gemaakt van amandelen, brood, knoflook, olijfolie en azijn. In La Mancha is gazpacho soms een warm gerecht, met manchego-kaas, vlees en paddenstoelen. Tegenwoordig wordt gazpacho gemaakt van tomaat, komkommer en paprika en geserveerd met broodsoldaatjes, stukjes gekookt ei en soms een ijsklontje.

5 Reacties op “Gazpacho

 1. Hmm lekker!

  Spanjaarden vinden het trouwens heerlijk om hier nog allemaal lekkere dingetjes in te gooien, zelfs druif.

 2. Je leest altijd: geen wijn bij soep. Maar daar doen we niet aan mee, we drinken er een Spaanse Rueda bij, liefst een 100% verdejo.

 3. Pingback: Wijn en gazpacho - Wijn Top 5 - Wijn Top 5.Blogo.nl·

  • Ho ho, Udo heeft hier een Rueda bij bedacht, dat is toch niet Zuid-Afrikaans?
   Jullie zijn van harte welkom, laten we even bellen/mailen/twitteren/wat dan ook.
   Nog gefeliciteerd met de nieuwe site!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s