Naan

Naan

  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 theelepel gist
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie)
  • eventueel: 2 theelepels komijnenzaadjes

Doe de gist in een kommetje met een beetje lauw water en de suiker. Wacht tot de gist gaat werken. Er komt een dikke schuimlaag op het water te staan en je ruikt dat de gist zijn werk doet. Het duurt ongeveer tien minuten. (Als er dan nog niks is gebeurd: gooi weg en begin opnieuw met gist, water en suiker).

Roer de bloem los met zout en bakpoeder. (Als je naan met komijn wilt maken, moet je nu ook de komijnenzaadjes toevoegen). Voeg de melk, yoghurt en olie toe. Roer door met een lepel. Doe het gistpapje erbij.

Kneed het deeg ongeveer tien minuten. Het resultaat moet een zachte, veerkrachtige bal deeg zijn. Je kunt wat bloem toevoegen als het deeg te plakkerig is, of wat water als je deeg te droog is.

Doe het deeg in een kom, dek af met huishoudfolie en zet op een warme plaats om te rijzen. Dat duurt een half uur, misschien langer. De deegbal moet twee keer zo groot zijn geworden.

Verwarm de oven voor op 140 graden. Smeer een bakplaat in met een beetje olijfolie.

Kneed het deeg nog een keer door en verdeel het in vier stukjes. Maak van ieder stukje een balletje, dat je plat uitrolt met een deegroller of uitduwt met je handen. Gebruik wat bloem om te voorkomen dat het deeg aan het aanrecht of aan de deegroller plakt. Als het lapje ongeveer een halve centimeter dik is, leg je het op de bakplaat.

Zet de naans dertig minuten in de oven op 140 graden. Draai dan de temperatuur omhoog naar 180 en bak nog tien minuten, tot ze een lekker kleurtje krijgen.

Serveer ze direct uit de oven met een lekker dipje (babaghanouzh, anyone?) of bij een pittige curry. Je kunt ze ook laten afkoelen en in een zak in de vriezer stoppen. Verwarm dan de naan nog tien minuten in een hete oven voordat je gaat eten.

Het recept komt van videojug, waar een Indiase mevrouw het allemaal duidelijk voordoet. De oventijd heb ik aangepast en de komijnzaadjes zijn mijn toevoeging. Je kunt het brood ook insmeren met een prutje van knoflook, olie en kruiden voordat je de oven hoger draait, zodat de naan een knapperig kruidenkorstje krijgt.

Aanvulling: als je een theelepel kurkuma (geelwortel) door de bloem mengt, krijg je een knalgele naan. De smaak verandert niet enorm, maar het oog wil ook wat, toch?

Plaats een reactie