Pasta met pesto

Pasta:

  • 300 gram bloem
  • 3 eieren
  • snuf zout

Pesto:

  • 1 plantje basilicum (ongeveer 50 gram blaadjes, ik heb het hele plantje kaalgeplukt)
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram pecorino (en wat extra om boven de pasta te raspen)
  • zeezout
  • peper
  • 50 gram pijnboompitten
  • olijfolie

Pesto maken is belachelijk simpel: doe basilicumblaadjes, pecorino, pijnboompitten en knoflooktenen in de blender, laat even draaien en giet de olijfolie in een straaltje erbij totdat de pesto smeuig genoeg is. Proef en breng op smaak met peper en zout. Klaar!

Dan de pasta: kneed een deeg van bloem, wat zout en eieren. Voeg wat olijfolie toe als het deeg te droog blijft, doe er wat bloem bij als het deeg te plakkerig blijft.

Kneed het deeg stevig door, zeker een kwartier (of laat de keukenmachine dat voor je doen). Het moet soepel en sterk zijn, je mag geen korreltjes bloem meer voelen als je erin knijpt. Leg het een half uur in de koelkast.

Zet een pan heet water op, wacht tot het bruisend kookt. Voeg er stevig zout aan toe.

Rol het deeg dun uit en snij er spaghetti van.  Doe de spaghetti in het kokende water, wacht tot het weer kookt en laat een paar minuten koken. Verse pasta is heel snel gaar! Je kunt het zien: de pasta zwelt wat op, wordt lichter van kleur en gaat drijven. Dan is ‘ie gaar.

Pasta afgieten, pesto erdoor roeren, opscheppen. Over de pasta wat schilfers pecorino strooien.

Advertenties

5 Reacties op “Pasta met pesto

  1. Ja, dit is een simpel recept, maar dat zijn absoluut de beste en de lekkerste. Verse huisgemaakte pasta met verse pesto. Heerlijk. (Leuke kookboekenkast heb je, fan van Witteman en de Volkskeuken…) Groet, Derbeia

  2. Pingback: Pasta vongole « Sabina kookt!·

  3. In plaats van alleen pecorino kun je er ook wat grana padano (of parmigiano) bij doen, dat wordt het wat milder.
    Ik denk dat je tagliatelle/fettuccine bedoelt om zelf te maken, spaghetti wordt nl door een mal geperst en wordt nooit vers gegeten. Eigenlijk hoor je pesto alla genovese met trenette te eten, die lijken een beetje op fettuccine. Volgens het klassieke recept moeten er ook stukjes aardappelen en sperzieboontjes bij. Persoonlijk vind ik de aardappelen een beetje te veel van het goede (nog meer zetmeel), maar de boontjes zijn er heerlijk in.

  4. Pingback: Romige paddestoelenpasta « Sabina kookt!·

  5. Pingback: Pasta met velderwtjes en ricotta « Sabina kookt!·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s