Bloemkoolsoep

  • 1 klein uitje
  • 1/2 bloemkool
  • wat olijfolie
  • 1/2 liter kruidenbouillon
  • 250 ml melk
  • 75 gram gorgonzola
  • 1/2 bekertje slagroom

Croutons:

  • 1 afbakciabatta of -stokbrood (of een restje oud brood)
  • 100 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram gorgonzola
  • peper en zout

Uitje snipperen en op laag vuur in wat olijfolie laten smelten. Ondertussen de bloemkool snijden: in brokken of plakken of wat dan ook, niet te groot. Netjes snijden is niet nodig, want straks gaat de staafmixer erdoor. Roer bloemkool door de ui-olie in de pan en laat op laag vuur ongeveer tien minuten gaan.

Giet de bouillon en de melk erbij. Laat 20 minuten koken tot de bloemkool zacht is.

Ondertussen kun je de croutons maken. Doe de olijfolie in een schaaltje, knijp de knoflook erboven uit (of snij heel klein), flink wat zeezout en peper erover. Zet het schaaltje een minuutje in de magnetron (dat ruikt lekker!).

Snij het afbakbrood in dunne plakken. Doe die in een grote schaal. Doe de knoflookolie erbij. Dek de schaal af en schudt rond, tot alle stukjes brood bedekt zijn met olie-knoflook-zout-peper.

Leg ze in een voorverwarmde oven en bak ze ongeveer tien minuten.

Maak de soep af: pureer met de staafmixer. Doe de brokjes kaas erbij en de slagroom. Laat de kaas op laag vuur smelten.

Maak nu de croutons af: brokkel de gorgonzola en vermeng die met de crème fraîche. Klodder dat op de knapperige broodjes, schuif nog even onder de grill.

Breng de soep op smaak met wat zout en peper. Schep in kommen. Laat in iedere kom een crouton dobberen.

Een recept uit Home Made, het prijswinnende kookboek van Yvette van Boven. Wat een heerlijk boek! Ik maak de soep iets anders dan zij. Binden met maizena vond ik niet nodig, misschien omdat ik de hoeveelheden uit de losse pols had aangepast aan twee personen. Ook had ik geen stilton in huis, waar het recept eigenlijk mee moet worden gemaakt, maar er lag nog wel een homp gorgonzola blauw naar me te grijnzen.

Muziek:de weergaloze hit Cauliflower van the Rattles. Wie kent ‘m niet? Zing maar mee: Cauliflower, all the time, cauliflower, my my myyyyy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s