Bagels

  • 250 bloem
  • 170 ml lauwwarm water
  • 1 ei, geklutst
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout
  • 3 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • eventueel: sesamzaadjes
  • in het kookwater: 1 theelepel suiker en 1 theelepel zout

Erbij:

  • gerookte zalm
  • roomkaas

Meng de bloem met gist, zout en suiker. Maak een kuiltje en doe daar de olie en het water in. Doe de helft van het geklutste ei erbij. Kneed door elkaar tot een zacht, soepel deeg. Je kunt eventueel nog wat water of bloem toevoegen als het deeg te droog of juist te plakkerig is.

Maak een bal van het deeg, dek af met plastic en zet anderhalf uur of langer op een warme plek om te rijzen.

Kneed het gerezen deeg snel door tot de meeste lucht eruit is. Verdeel daarna in vier gelijke porties. Maak van ieder klompje deeg een worstje en rol dat op, zodat je een ring hebt. Leg op een bebloemde bakplaat. Doe er een plastic zak overheen die het deeg niet raakt (even blazen in de plastic zak werkt meestal goed) en zet op een warme plek, zodat de bagels kunnen rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Breng in een grote pan water aan de kook, los er 1 theelepel suiker en 1 theelepel zout in op.

Leg iedere bagel tien tellen in het kokende water. Vis ze eruit met een schuimspaan en leg ze op een bakplaat. Strooi nu de sesamzaadjes erover, als je die wilt gebruiken.

Schuif de bagels in een voorverwarmde oven en bak ze in 15 minuten goudbruin.

De bagels zijn direct uit de oven erg lekker. Bewaar je er een paar? Snij ze dan door en bak ze voor je gaat eten knapperig in het broodrooster of in de oven. De klassieke bagel wordt geserveerd met roomkaas en gerookte zalm, lekkere combinatie!

Muziek: wie een goed nummer over bagels heeft, mag zich melden. Ik luisterde bij mijn ontbijt van bagels met zalm naar Starfish and Coffee van Prince.

Een Reactie op “Bagels

Plaats een reactie