Kurkuma-komijnbroodjes

  • 9 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 500 gram bloem
  • 250 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • beetje melk

Maak een papje van gist, 50 gram bloem, suiker en 125 ml warm water. Zet op een warme plek tot het is gaan schuimen.

Vijzel het komijnzaad eventjes, tot het lekker is gaan ruiken. Doe de rest van de bloem, zout, komijn en kurkuma bij elkaar in een grote kom. Doe het schuimende gistpapje daarbij en voeg nog ongeveer 250 ml warm water toe.

Kneed er in tien minuten een zacht deeg van. Maak daar een grote bal van, doe die in de beslagkom en zet de kom, afgedekt met plastic folie, op een warme plek. Laat in minimaal een uur rijzen tot twee keer het volume.

Kneed het deeg even door en verdeel in acht tot tien gelijke bolletjes. Rol ze stevig op. Leg ze op een ingevette ovenplaat, dek losjes af met plasticfolie en laat nog drie kwartier op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Besmeer de broodjes met een beetje melk, schuif ze in de oven en bak ze in 20-25 minuten gaar en bruin. Even laten afkoelen, dan de eerste openscheuren, klodder roomboter ertussen en mmm…

Ik ruim de koelkast op, dat restje abrikozentapenade smaakt heel goed op zo’n kruidig broodje!

Muziek: geen idee, suggesties zijn welkom!

Een Reactie op “Kurkuma-komijnbroodjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s