Focaccia met olijven en tijm

  • 500 gram witte bloem
  • 8 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 8 gram zout
  • paar takjes verse tijm
  • stuk of 10 olijven
  • grof zeezout
  • paar eetlepels olijfolie

Zet het gist aan het werk: los de suiker op in een kommetje warm water, strooi de gist erin en laat dat tien minuten staan. Het wordt nu een schuimig drabje, net alsof je er afwassop in hebt gedaan.

Roer het zout door de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar het gistschuim bij. Voeg er drie eetlepels olijfolie aan toe en nog wat warm water, genoeg om er een zacht en elastisch deeg van te kneden. Kneed dat minimaal tien minuten door en maak er dan een bal van.

Doe het deeg in een ingevette kom (dan plakt het zachte deeg niet aan de kom vast) en dek luchtig af met bijvoorbeeld een plastic zak. Zet warm weg en laat het deeg twee uur rijzen op een warme plek.

Stomp in de gerezen deegbal zodat de lucht uit het deeg gaat. Haal het dan uit de kom en kneed alle lucht eruit.

Smeer een rechthoekige bakvorm in met olijfolie en strooi er wat grof zeezout in.

Maak van het deeg een rechthoek en leg dat in de bakvorm. Dek weer luchtig af en laat nog een half uurtje rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smeer de bovenkant van het deeg ook in met olijfolie. Druk met je vingers kuiltjes in het gerezen deeg en duw daar olijven in. Steek ook wat takjes tijm in het deeg. Strooi grof zeezout over de bovenkant.

Bak de focaccia nu 45 minuten af, tot hij goudbruin is en hol klinkt. Laat de vorm tien minuten staan, dan kun je het brood eruit halen. Leg het brood op een rooster om verder af te koelen.

Een Reactie op “Focaccia met olijven en tijm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s