Maak alle restjes in de koelkast op met deze pizzabroodjes. Je kunt ze beleggen met olijven, met reepjes zalm, plakjes worst, artisjokken. Vergeet de mozzarella niet: die MOET erop.
- 500 gram bloem
- 8 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- olijfolie
- tomatenblokjes in blik
- Italiaanse kruiden of oregano
- beleg, zoals: mozzarella, gerookte zalm, olijven, artisjokken
Los een beetje suiker of honing op in een kommetje warm water. Doe de gist erbij en zet het tien minuten op een warme plek.
Roer het zout door de bloem. Maak een kuiltje, giet hier het kommetje in leeg. Voeg nog wat (lauwwarm) water toe en kneed een zacht, elastisch deeg. Doe dat in een kom, dek af met een theedoek of met plastic en zet die anderhalf uur (misschien iets langer) op een warme plek. Het deeg moet nu meer dan verdubbelen in omvang.
Sla de lucht uit het deeg. Verdeel het in tien even grote stukken en duw die een beetje plat. Dek weer af met plastic of theedoek en laat nog ongeveer een half uur narijzen op een warme plek. Het wordt weer twee keer zo dik.
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Roer de Italiaanse kruiden door de tomatenblokjes. Smeer een eetlepel van het mengsel over ieder gerezen broodje.
Beleg de pizzabroodjes met wat je maar lekker lijkt. Pluk de mozzarella uit elkaar en leg op ieder broodje een paar plukjes. Strooi er nog wat Italiaanse kruiden overheen.
Bak de pizzabroodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Muziek: Mister Blue Sky. Eindelijk zomer!