Kaiserbrötchen

Die lekkere broodjes die je in deftige restaurants op een side plate krijgt, zijn een grote valkuil. Ik eet er veel te veel van en zit dan halverwege het hoofdgerecht naar adem te snakken. Vol! Ik wilde ze graag zelf bakken en dit was een leuke poging. Ik blijf proberen!

  • 500 gram witte bloem
  • 8 gram gedroogde gist (of 16 gram verse gist)
  • 9 gram zout
  • 1 theelepel suiker

Los de suiker op in een kommetje warm water. Doe de gist erbij en wacht tien minuten tot de gist een dikke schuimlaag heeft gekregen.

Roer het zout door de bloem. Maak een kuil in het midden en giet daar het warme gistmengseltje bij. Voeg nog wat water toe en kneed door tot je een zacht en elastisch deeg hebt gekregen. Laat dat rijzen in de kom, die je afdekt met een natte theedoek of een stuk plastic. Het deeg moet twee keer zo groot zijn geworden, dat duurt ongeveer 2 uur.

Sla het deeg plat en verdeel het in kleine stukjes. Wil je 12 lunchbroodjes maken, dan moet ieder stukje ongeveer 70 gram wegen. Ga je kleinere broodjes maken, bijvoorbeeld om bij soep te geven, dan is 50 gram voldoende. Ik weeg het deeg, zodat alle stukjes evenveel wegen, zodat ze ook allemaal even snel gaar zijn.

Rol ieder stukje tot een rondje. Rol dat uit met een deegroller of druk het goed plat. Vouw er daarna kaiserbrötchen van zoals op de video te zien is.

Leg de broodjes een stukje uit elkaar op een bakblik. Laat afgedekt nog een uur rijzen.

Verhit de oven voor op 200 graden en bak de broodjes 15 (kleine broodjes) tot 20 minuten (grotere broodjes) goudbruin en gaar. Even laten uitdampen op een rooster voor een lekker knapperig korstje.

Muziek: Kaiser Chiefs, wat anders? Oh My God wat een lekkere restaurantbroodjes!

3 Reacties op “Kaiserbrötchen

    • Ik heb per ongeluk niet tien kilo bloem, maar tien kilo tarwemeel gekocht bij de biologische molen, dus er komt binnenkort iets meer bruin brood op Sabina Kookt. Waren ze gelukt, de broodjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s