Sesambolletjes

Heb ik bij de molen in Oterleek per ongeluk tien kilo tarwemeel gekocht in plaats van witte bloem… Dus: bruine bolletjes in plaats van wit. Ze zijn ook nog eens een keer extra gezond!

  • 8 gram droge gist (of 16 gram verse)
  • 200 gram tarwemeel
  • 300 gram witte bloem
  • 2 theelepels suiker
  • 8 gram zout
  • 2 eetlepels sesamzaadjes

Los de suiker op in een kommetje warm water. Doe daar de gist in en laat het tien minuten staan, totdat de gist is gaan schuimen.

Roer meel en bloem door elkaar, roer het zout erdoor. Maak een kuiltje, doe daar het gistende warme water in. Doe nog wat water erbij en kneed door elkaar tot je een zacht, soepel deeg hebt. Maak daar een bol van, doe het in een warme kom en dek af met een vochtige theedoek of met plasticfolie. Laat minimaal een uur rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is.

Sla het deeg plat. Verdeel het in twaalf gelijke porties, ongeveer 70 gram. Maak daar kleine bolletjes van.

Doe de sesamzaadjes in een bord en rol één kant van de bolletjes door het sesamzaad. Leg ze op een ingevette bakplaat, dek af met plastic en laat nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden, schuif de broodjes erin en bak ze in twintig minuten bruin. Even af laten koelen op een rooster (daar krijg je een knapperig korstje van).

Muziek: Saturday Night van Herman …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s