Ratatouille

Het Nederlandse woord ratjetoe voor een rommeltje, komt van het Franse woord ratatouille, een gerecht waarin groente als tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook door elkaar worden geschept. Maar hoe Frans is ratatouille eigenlijk?

  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 5 vleestomaten
  • 1 eetlepel tijm, gedroogd
  • 1 eetlepel rozemarijn, kleingesneden
  • eventueel: paar bosuitjes en platte peterselie, of wat andere groene kruiden
  • Erbij: witte (basmati)rijst

 Verhit de olie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erboven uit en laat die op laag vuur meebakken. 

Snij de aubergine en de courgette in grote stukken. Doe ze bij de ui en knoflook en schep goed om. Was de tomaten en snij ze in grote parten. Voeg de tomaten, tijm en rozemarijn toe aan de stoofschotel. Voeg peper en zeezout naar smaak toe. Laat minimaal een half uur pruttelen, tot de groente gaar is en alle smaken in elkaar zijn getrokken.

Snij de bosuitjes en de peterselie fijn. Schep rijst op de borden, doe de ratatouille erbij en doe er wat bosui en peterselie overheen.

Klassieker: Hoe Frans is ratatouille eigenlijk? Op Malta wordt een vergelijkbaar gerecht geserveerd met als naam ‘kapunata’. In Italië staat ‘caponata’ op het menu, met dezelfde ingrediënten als in Malta of Frankrijk. Ook in Oost-Europa is de roerbakschotel bekend: in Hungarije heet het ‘lecsó’, in Roemenië ‘ghiveci’ en in Kroatië voegen ze rijst en bonen toe en noemen het ‘đuveč’. In Griekenland wordt ‘briami’ geserveerd, in Armenië heet ratatouille met aardappelen ‘turlu’. Zelfs op de Filippijnen gaan dezelfde ingrediënten de pan in, maar daar heet het ‘pinakbet’.

Plaats een reactie