Vissoep

Examenstress! Deze vissoep maakte ik als voorbereiding op het eerste praktijkexamen van de kokschool. Veel tijd en zin om te koken? Maak dan de visbouillon zelf van visafval: graten, vellen, koppen en staarten. Iets sneller? Dan is een bouillonblokje ook een goed idee.

  • 1 liter visbouillon (koud)
  • 50 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 1 ui
  • 1 selderijstengel
  • 1 kleine prei
  • 1 glas witte wijn
  • paar stengels bieslook
  • wat gerookte zalm

Snipper ui, prei en selderij. Verhit een klontje boter in een pan met een dikke bodem en smelt daarin de groente. Let op, ze mogen niet verkleuren. Laat dat tien minuten z’n gang gaan.

Blus de groente af met witte wijn en met een scheut visbouillon. Draai meteen het gas laag.

Verhit de boter in een soeppan. Doe de bloem erbij en roer door elkaar. Laat op laag vuur een paar minuten pruttelen, blijf roeren, zodat de bloem gaar kan worden. Ongare bloem in de soep geeft een stoffige, poederige smaak: bah!

Doe de koude visbouillon erbij. Roer de roux (want dat is ’t nou eenmaal) door de bouillon met een garde, dan krijg je geen klontjes. Giet het ui/bouillon/wittewijnmengsel door een zeef bij de soep en blijf roeren.

Proef de soep en breng ‘m op smaak met zout en witte peper.

Leg in ieder soepbord wat zalmsnippers. Schep de soep in de borden. Snipper de bieslook erboven.

Muziek: Ik wil alleen maar zwemmen, van Spinvis. Voor de zalm en voor de bouillonblokjes.

Een Reactie op “Vissoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s