Mungbonen met abrikoos

Bij de supermarkt zie ik alleen saaie witte bonen, erwten en linzen, op de Turkse markt vond ik allemaal peulvruchten waar ik nog nooit van had gehoord. Deze mungbonen waren zo leuk klein en mooi knalgroen, ik kon ze niet laten liggen.

  • 100 gram mungbonen
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • handje gedroogde abrikozen (ongeveer 15)
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kaneel
  • 10 kardamom-peulen of 1 theelepel kardamompoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 kleine ui of 1 sjalot
  • olie of boter

Yoghurtsaus:

  • 1/2 bos platte peterselie
  • 1 beker dikke yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • zout

Doe de mungbonen in een schaal met ruim water en laat ze minimaal zes uur weken.

Maak alvast de yoghurtsaus: doe de blaadjes platte peterselie in een mengbeker met de yoghurt. Hak de teen knoflook en doe die erbij. Zet de staafmixer erin en blender tot een saus met kleine groene puntjes. Breng op smaak met wat zout, eventueel wat peper.

Breng water aan de kook, doe er een theelepel zout in. Giet de geweekte bonen af en doe ze in het kokende water. Als ze vijf minuten koken, doe je de rijst erbij. Laat samen nog tien minuten koken, giet dan af en zet even weg.

Snij het sjalotje in snippertjes. Snij of knip de abrikozen in stukjes, maatje rozijn.

Meng de specerijen. Pulk de zaadjes uit de kardamom-peulen, vijzel ze grof. Verhit wat olie of boter in een pan met een dikke bodem. Bak daarin het sjalotje op laag vuur, ongeveer vijf minuten, tot ‘ie zacht is. Doe daarna de specerijen en de abrikozen erbij en bak nog een minuutje, tot ze lekker beginnen te ruiken. Doe daarna het rijst-bonenmengsel erbij, schep door elkaar. Zet de pan op het kleinste pitje van je gasfornuis en draai dat op z’n allerlaagst. Doe een scheutje water bij het rijst-bonenmengsel en laat het zeker twintig minuten nagaren. Proef of de rijst en de bonen gaar zijn en breng op smaak met nog wat zout of peper.

Schep op diepe borden, giet er wat yoghurtsaus overheen en eventueel wat grofgehakte platte peterselie.

Recept: aanpassing van een recept uit de Dikke Vegetariër van Mark Bittman.

Muziek: Come together van de Beatles (natuurlijk), let op de mooie kever in beeld in het begin van het filmpje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s