Broccoli uit Mantsoerije

De broccoli komt niet uit Mantsoerije, maar uit Zwaagdijk. Zeker weten, want ik heb ‘m zelf opgehaald bij broccoli-boeren Sabine en Nico. De bereiding is typisch Chinees – volgens de Dikke Vegetariër.

  • 1 struik broccoli (ongeveer 400 gram of iets meer)
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • zout en peper
  • 1 pakje tomatensaus (passata)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel cayennepeper of chilipoeder
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • extra: taugé of linzenkiemen

Snij de broccoli in roosjes. Schil de steel en snij die ook in stukjes.

Roer een papje van maizena, bloem en ei. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Leg de broccoli in het beslag.

Verhit de zonnebloemolie in een pannetje (of zet je frituurpan aan). Haal de roosjes nog even flink door het beslag en leg ze dan met een paar tegelijk in de hete olie. Frituur ze in porties tot ze goudbruin zijn.

Maak ondertussen de tomatensaus: snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan, bak de knoflook snel aan tot ‘ie lekker begint te ruiken. Doe dan de passata erbij en roerbak tot het aan de randjes van de pan begint te koken. Voeg suiker en cayennepeper of chilipeper toe (doseer naar eigen pittig-bestendigheid) en laat even bakken.

Leg de gefrituurde broccoli op een schaal. Giet de tomatensaus er overheen. Strooi er wat taugé of zelfgemaakte linzenkiemen overheen.

Muziek: Princess of China van Coldplay met… wie? Rihanna? Bijzondere combinatie, best leuk!

Je kunt gedroogde bonen zelf kiemen. Mijn eerste experiment met linzen is goed gelukt. In een paar dagen heb je van een handje droge bonen een pot vol kiemgroente gemaakt. Smaakt naar taugé, beetje bitter en knapperig. Lekker en knettervol vitamines!

2 Reacties op “Broccoli uit Mantsoerije

  1. Hallo Sabrina, Ik heb je een tijdje geleden op internet ontdekt en daar ben ik blij mee. We hebben al diverse van je recepten gemaakt en gesmuld ervan. Nu ontving ik een bericht waarin je zegt dat het makkelijk is zelf bonen te kiemen. Zou je me willen verklappen hoe je dat doet? Ik zal je zeer erkentelijk zijn voor je hulp. Wij wonen tijdelijk helaas niet in NL en veel produkten die ik gewend ben te gebruiken kan ik hier (nog) niet vinden. Alvast hartelijk dank. Met vriendelijke groet, Marlene

    • Op Youtube staat een aantal filmpjes. Het is heel simpel. Ik heb een handje linzen genomen, gewoon gedroogde linzen uit een goedkoop pak. Die heb ik in een grote pot gedaan, koud water bij gegoten en een nacht laten staan, gewoon op een plank in de keuken. Volgende ochtend in een vergiet, heel goed uit laten lekken en daarna weer in pot gedaan. Iedere dag spoelen: water bij de linzen doen, even rommelen zodat alle vastgeplakte linzen van de bodem weer los zijn, en dan weer goed afgieten en terug in pot, deksel op een kier. Na twee dagen zag ik witte ‘dingetjes’ uit de linzen komen. Als de kiempjes zo groot zijn als de linzen zelf, kun je ze eten. Als de kiemgroente goed is, zet je de pot dicht in de koelkast – maar bij mij blijven ze zelfs daar groeien, ze hebben nu een groen floebertje gekregen. Ze smaken goed en ik eet ze gewoon op. Het kan ook met mungbonen, weet ik, want daar wordt taugé van gemaakt, en ik ga ook andere bonen proberen. Het bevat razendveel vitamine C, zag ik op Youtube.
      Je hebt er speciale bakjes of potten voor, met een soort zeefje om het afgieten makkelijker te maken, maar met een gewone weckpot of jampot en een grote maasvergiet lukt het prima. Succes ermee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s