Stoof van zoete aardappel

Dit buitengewoon kleurrijke recept schijnt uit Mali te komen, maar de zachtzoete stoof smaakt ook heel goed in doodgewoon Koog aan de Zaan.

  • 1 grote bataat
  • stuk spitskool
  • zonnebloemolie
  • verse gember, stukje zo groot als je duim
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • cayennepeper
  • paprikapoeder (extra lekker: gerookte paprikapoeder)
  • 1 glas ananassap
  • vijf rijpe tomaten
  • 2 eetlepels pindakaas

salade erop:

  • 1 rode biet
  • 1 wortel
  • 1 limoen, uitgeperst
  • handje koriander of peterselie

Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij de gember in kleine stukjes.

Verhit de olie in een stoofpan, bak eerst de ui glazig en voeg dan de knoflook en de gember toe. Bak op laag vuur tot het lekker ruikt.

Snij het stukje kool in repen. Schil de bataat en snij in blokjes. Snij de tomaten klein. Doe kool, aardappel en tomaat in de pan en roer stevig door. Doe dan cayennepeper en paprikapoeder in de pan en schep die ook door. Giet het glas ananassap erbij (kun je dat niet vinden: ander zoet vruchtensap, zoals Dubbeldrank, werkt ook wel) en doe het deksel op de pan. Laat in twintig minuten gaar pruttelen.

Maak ondertussen de salade: rasp de biet en de wortel in lucifers (of snij ze klein). Snij de kruiden fijn en pers de limoen uit. Schep limoensap en kruiden voorzichtig door de biet en de wortel.

Doe twee lepels pindakaas in de pan en schep voorzichtig door. Proef de stoofschotel en voeg eventueel zout en peper toe.

Schep op en doe wat biet-wortelmengsel over de stoofschotel: lekker knapperig en wat een knalkleuren!

Recept: aangepast uit World Food Café. 

Muziek: Slow show van The National. Snel naar huis van een stomme borrel, want het is veel fijner om thuis een slow dumb show te kijken met een bordje troostvoer op schoot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s