Raapjes met maple syrup

Koolraap? Boterraap? Meiraap? Hmmm… wat moeten we daar nou mee maken. Op de kookopleiding kregen we een recept, maar dat vonden Rosemarie en ik nog niet lekker genoeg. Een beetje dit, een scheutje dat, et voilá: smullen!

  • 1 koolraap, een paar meirapen of boterrapen
  • 1 citroen
  • klontje boter, ongeveer 50 gram
  • scheut ahorn-siroop (maple syrup)
  • handje pittenmix (pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten) of wat ongezouten noten

Gebruik je noten: hak ze dan grof.

Boen de citroen goed af, rasp de schil en pers ‘m uit.

Schil de raapjes (met een dunschiller bijvoorbeeld) en snij ze in stukjes.

Zet een pan heet water op met een schepje zout. Kook de raapjes tot ze beetgaar zijn. De kleine blokjes waren in twee minuten goed, snij je de rapen iets grover, dan heb je meer geduld nodig.

Verhit de boter in de pan. Als de boter bruin begint te worden, blus je ‘m af met het citroensap en de schil.

Doe de raapjes en de noten of pitten erbij, breng aan het stoven. Voeg een scheut ahornsiroop toe. Proef even: misschien wil je nog wat siroop toevoegen of nog wat citroen erbij doen.

Muziek: Love and maple syrup van Gordon Lightfoot.

Maple syrup kun je koken bij natuurvoedingswinkels (ahorn-siroop) en bij grote supermarkten. Je gebruikt het niet alleen voor dit recept, maar ook als stroop over pannenkoeken of als scheutje zoet in een stoofschotel. Alternatief zou een lepeltje honing kunnen zijn of wat appelstroop, maar er gaat niks boven de caramellerige smaak van echte maple syrup.

Een Reactie op “Raapjes met maple syrup

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s