Chocolade-sinaasappeltaart

Taart voor die hard choco-lovers. Niet zoet, door de amandel en sinaasappel juist bitter en niet zo zwaar: lekker als nagerecht na het eten, bijvoorbeeld met een bolletje mango-passievruchtijs.

  • 2 sinaasappels
  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram suiker
  • 1 eetlepel bakpoeder (ongeveer 6 gram)
  • 6 eieren
  • 100 gram pure chocolade (75 % cacao of meer)
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel sinaasappelbloesemwater (eventueel)
  • poedersuiker

Borstel de sinaasappels stevig af. Doe ze in een steelpan met water, zet op en laat ongeveer anderhalf uur koken, tot ze zacht zijn.

Snij de sinaasappels klein en haal de pitjes eruit. Heb je mazzel, dan heb je sinaasappels zonder pitjes. Pureer daarna de sinaasappel in de keukenmachine of in een beker met de staafmixer. Met schil en al!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe bakpapier op de bodem van een springvorm, vet de rand in met wat boter of olie.

Schep bakpoeder, amandelmeel en suiker door elkaar.

Klop de zes eieren schuimig. Mix daar, schep voor schep, het amandelmeel met bakpoeder en suiker doorheen.

Breek de chocolade in brokken en verwarm au bain marie (of in de magnetron). Klop de gesmolten chocolade door het beslag. Voeg ook het sinaasappelbloesemwater toe (als je dat hebt) en de cacao. Meng als laatste de sinaasappelpulp door het beslag.

Doe het beslag in de bakvorm, schuif in de oven en bak in ongeveer veertig minuten gaar. Prik even om te testen: droge vork is gare taart.

Laat de taart afkoelen op een rooster, zet ‘m op een bord en bestrooi met poedersuiker. Dat gaat handig met een theezeefje, trouwens: poedersuiker met een lepel in het zeefje, dan met die lepel tegen het zeefje tikken boven de taart. Het blijft stuiven, maar minder dan woest geklop met een poedersuikerbus.

Muziek: Chocolate Salty Balls van The Chef. Ahh, die donkerbruine stem van Isaak Hayes…

2 Reacties op “Chocolade-sinaasappeltaart

  1. Grote springvorm, dus 24-26 cm.
    Je kunt ‘m ook in een kleinere vorm bakken, dan wordt het een hoger taartje (dus moeilijker in puntjes te snijden, of ben ik gewoon onhandig?). Dan wel de oventijd iets aanpassen, zo’n hogere taart heeft iets langer nodig om gaar te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s