Brioches

Brioche is een rijk, zacht brood met veel roomboter en eieren. Typisch Frans, hartstikke luxe en lékker! Het is even een kunstje om het te maken, maar het is me gelukt.

Brioches

  • 120 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 170 gram bloem, en wat extra om te bestuiven
  • snuf zout
  • 25 ml melk
  • 4 gram gedroogde gist
  • 10 gram honing (2 theelepels)
  • 2 eieren + 1 extra ei om te bestrijken

Het is handig om dit deeg met een keukenmachine te maken, het liefst een staande mixer zoals de Kitchen Aid, want het deeg wordt door de roomboter erg zacht en plakkerig en dat is lastig om met je handen te kneden.

De zachte roomboter kneed je zacht in de mixer. Warm de melk een beetje op (even in de magnetron of heel kort in een steelpannetje, het moet lauwwarm worden) en roer daar de honing doorheen. Voeg dan de gedroogde gist toe en wacht tot die gaat werken: de gist gaat dan schuimen.

Schep de bloem en het snufje zout voorzichtig door de boter terwijl de machine draait. Doe ook het melk-gist-honingmengsel erbij en laat de machine rustig kneden. Doe één voor één de eieren erbij. Het deeg wordt dan een stuk geler. Laat de machine een minuut of vijf draaien voor een mooie structuur.

Doe dan het deeg in een kom, die je met wat boter of olie hebt ingesmeerd. Dek de kom af met wat folie en zet een uurtje op een warme plek te rijzen. Het deeg verdubbelt in volume.

Zet nu de kom met deeg een uurtje in de koelkast. Het deeg wordt dan (iets) steviger, zodat je het kunt vormen.

Maak elf kleine bolletjes van het deeg. Rol ze over het aanrecht tot ze een mooie gladde buitenkant hebben. Waarschijnlijk plakt het aan je handen, bestuif die met wat bloem en het aanrecht ook. Leg tien bolletjes in de ingevette kuiltjes van de muffinvorm. Verdeel het elfde bolletje in tien kleine stukjes, maak daar ook bolletjes van en leg die bovenop de tien bollen in de muffinvorm.

Klop het derde ei los met wat water en bestrijk de brioches met eidooier. Dek ze daarna af met wat plastic (een grote plastic zak is handig, die schuif je zo om de muffinvorm heen, blaas er wat warme lucht in en hij blijft ruim boven de brioches staan) en zet ze nog twee uur te rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 170 graden en schuif de brioches in de oven. In ongeveer 20 minuten zijn ze goudbruin, glimmend en gaar. Een kwartiertje laten afkoelen uit de oven, maar in de vorm en je kunt ze zo uit de vorm wippen. Warm het lekkerst, met een kluitje roomboter en een royale lepel honing.

Traditioneel worden brioches gebakken in speciale vormpjes met mooie golvende randen, maar die heb ik niet in de keuken. Ik heb een muffinvorm gebruikt, en dat werkt ook best.

Op 24Kitchen staat een filmpje van Rudolph die een groot briochebrood maakt. Het was handig om even bij hem af te kijken welke structuur en kleur het deeg ongeveer moest hebben, zodat ik kon checken of ik op het goede spoor zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s