Chocoladetaart met kruimels

Gebruik een grote vorm voor deze taart: mijn vorm van 26 centimeter was zelfs een beetje te klein. Dan krijg je een hogere taart, die langer in de oven moet, en stukken taart van minimaal tienduizend calorieën per punt… Oeps, daar gaan de goede voornemens.

Chocoladetaart-met-kruimels

  • 275 gram roomboter
  • 350 gram bloem en een beetje
  • 125 gram walnoten
  • 50 gram havermoutvlokken
  • 100 gram suiker
  • zout
  • 3 eieren en 1 eidooier
  • 250 gram melkchocolade
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Maak het kruimeldeeg als eerste: hak de walnoten grof. Smelt 150 gram boter. Meng 150 gram bloem, 75 gram suiker en een snuf zout met elkaar, roer daar de gesmolten boter doorheen. Schep de havermoutvlokken, de walnoten en de eidooier erdoor. Zorg ervoor dat het een kruimelig deeg wordt, voeg desnoods nog wat bloem toe.

Vet een taartvorm in met wat boter en bestuif met bloem.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt de chocolade in de boter. Eerst de chocolade kleinhakken, dan smelt ‘ ie sneller. Heb je chocoladerepen? Breek ze dan klein in de verpakking, dat scheelt een hoop rommel en vieze vingers.

Klop de eieren schuimig. Roer alvast de rest van de bloem, het bakpoeder, de rest van de suiker, vanillesuiker en kaneel door elkaar. Meng dat al kloppend lepel voor lepel door de eieren. Meng als laatste de gesmolten chocolade door het beslag.

Giet het beslag in de ingevette vorm. Verdeel de kruimels van het kruimeldeeg boven de taart. Schuif in de oven en bak in ongeveer drie kwartier gaar.

Bij wijze van experiment bakte ik deze taart met vloeibare margarine. Dat kan ook: je neemt ongeveer tien procent meer boter dan in het recept en voilá.

Recept aangepast uit tijdschrift Koken & Genieten, want daar zaten (sorry) een paar fouten in.

2 Reacties op “Chocoladetaart met kruimels

  1. Hoi Sabina,

    Kan je dit ook omrekenen naar een kleinere taartvorm, bijv. 20 cm doorsnee? Bijv. delen door 28 en vermenigvuldigen met 20? Hoelang moet de taart dan in de oven?

    Groetjes,
    Erica

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    Op 28 jan. 2013 om 19:35 heeft “Sabina kookt!” het volgende geschreven:

    >
    >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s