Saffraan-kaneelkoekjes

Deze koekjes heten in Amerika snickerdoodles. Wat een rare naam! Het recept was aan het begin van de negentiende eeuw al bekend, waarschijnlijk meegenomen door Nederlandse of Duitse immigranten. De variant met saffraan is typisch Zaans, want dat is mijn eigen toevoeging.

Saffraan-kaneelkoekjes

  • 125 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 1 envelopje saffraan
  • 4 theelepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Laat de roomboter buiten de koelkast zacht worden. Heb je niet veel tijd (of geen geduld), zet het schaaltje roomboter dan tien seconden in de magnetron.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de boter en de suiker tot ze wit zijn. De suiker is dan min of meer opgelost in de boter.

Laat saffraan weken in wat warm water (of gebruik saffraanpoeder uit die prachtige wit-paarse envelopjes).

Voeg het ei toe en meng dat erdoor.

Zeef de bloem en de bakpoeder boven een stuk bakpapier. Doe in één keer, samen met de saffraan, bij het boter-ei-suikermengsel en klop goed door. Het deeg vormt geen bal, maar moet plakkerig genoeg zijn om balletjes van te rollen.

Roer suiker en kaneel door elkaar in een kommetje. Leg het bakpapier op een bakplaat.

Maak balletjes van het deeg, zo groot als een walnoot. Rol ieder balletje in het kommetje kaneelsuiker tot het aan alle kanten is bedekt en leg ze dan op het bakpapier, ongeveer vijf centimeter uit elkaar.

Schuif in de oven en bak in maximaal tien minuten gaar. De koekjes worden niet bruin en ze worden pas stevig als ze afkoelen. Laat ze afkoelen op een rooster en doe ze in een trommel.

Muziek: Cinnamon Girl. Zou Neil Young een meisje bedoelen met een kaneelkleurige huid? Of zou ze lekker naar kaneel ruiken?

Een Reactie op “Saffraan-kaneelkoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s