Aardbeien-muntijs met aardbeiensaus

Al het eten dat we (nouja, Simone maakt foto’s en ik kook het eten) fotograferen voor het Bazaar Kookboek, moeten we toch even proeven. Pas nadat de foto is gemaakt, meestal – maar deze keer zag het er té lekker uit. Straks in het kookboek: de foto van het aardbeien-muntijs waar één hapje van is geproefd.

Aardbeienijs

  • 350 gram verse aardbeien
  • 1 klein bosje munt
  • 150 gram suiker
  • 160 gram eidooier (ongeveer 8 dooiers)
  • 3,5 dl slagroom
  • 1,5 dl volle melk
  • snufje zout

Aardbeiensaus:

  • 2 bakken aardbeien
  • 1/2 citroen
  • 100 gram suiker

Pluk de blaadjes van de bos munt. Maak de aardbeien schoon en snij ze in kleine stukken. Doe munt en aardbeien in een hoge mengbeker en zet daar de staafmixer in, of gebruik de keukenmachine of een vork.

Klop de eidooiers met de suiker tot ze van kleur veranderen: het eigeel wordt een stuk lichter.

Zet de melk en de slagroom op in een pannetje en breng aan de kook. Giet dan beetje bij beetje de warme melk-slagroom bij de eidooiers, terwijl je die blijft kloppen. Is dat goed door elkaar gemengd, zet dan dat mengsel weer op het vuur en verwarm op laag vuur tot 70 graden. Een thermometer is hierbij absoluut nodig!

Koel de ijsbasis nu snel af, bijvoorbeeld door het in een platte ovenschaal te gieten en die in een grote braadslee te zetten die is gevuld met koud water. Is dat mengsel afgekoeld, dan kan de aardbeienpuree er voorzichtig door worden geroerd.

Draai nu ijs van het mengsel in de ijsmachine. Schep het daarna in bakken, zet in de vriezer en laat verder doorvriezen.

Haal het ijs een half uur voordat je het gaat eten, uit de vriezer en zet het in de koelkast.

De saus is heel makkelijk te maken: maak de aardbeien schoon en snij ze klein. Doe ze met het citroensap en de suiker in een pannetje, doe er een klein beetje water bij en breng aan de kook. Laat tien minuten doorkoken, pureer en doe in een flesje. In de koelkast blijft de saus ongeveer een week goed.

Foto: Simone van den Berg.

Een Reactie op “Aardbeien-muntijs met aardbeiensaus

Plaats een reactie