Caesar Salad

Een klassieke salade: Caesar Salad. Wie heeft dat eigenlijk bedacht? En hoe maak je die dressing eigenlijk?

  • 2 boterhammen
  • flinke scheut zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 hardgekookt ei
  • halve krop sla
  • Parmezaanse kaas
  • mosterd
  • worcestersauce
  • olijfolie
  • eventueel: ansjovisfilet

Snij de boterhammen in vierkantjes.

Verhit de zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin op laag vuur de knoflook. Daarna kun je de knoflook uit de pan halen. Draai het vuur iets hoger, de olie moet goed heet worden.

Bak de boterhamblokjes in de knoflookolie. Leg ze op een stukje keukenpapier, zodat ze niet zo héél vet blijven.

Scheur de slabladeren in stukjes, verwijder de nerf. Was ze in ijskoud water.

Meng in een grote slakom mosterd, worcestersauce en olijfolie door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper. Doe de stukjes sla in de kom en hussel door elkaar, totdat de dressing op alle blaadjes zit.

Verdeel de croutons over de sla. Liefhebbers leggen nog wat stukjes ansjovis op de sla. Leg als laatste de stukjes hardgekookt ei en de Parmezaansnippers erop. Maal wat peper over de salade.

Muziek: Summer in the City van de Lovin Spoonful. Als het te warm is voor warm eten, is zo’n lieflijke maaltijdsalade een goed alternatief. Dat gedoe met croutons bakken kun je ’s ochtends doen, als het qua temperatuur nog een beetje uit te houden is in huis. Ook een fijne salade om mee te nemen naar een picknick, maar doe de croutons er dan op het laatste nippertje over om zompige situaties te vermijden.

De dressing voor een Caesar Salad is een verhaal apart. Google erop en je vindt veel verschillende recepten. Ik had het warm en ik had trek en ik vond dit wel mooi genoeg, maar laat me vooral weten als de extra bewerkelijke dressing veeeeeel lekkerder is!

Klassieker: Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn restaurant in het Mexicaanse Tijuana midden in de nacht vrienden op bezoek kreeg. Kok Caesar protesteerde: het was laat, er was geen eten meer, maar de mannen stonden erop dat Caesar iets voor ze kookte. Ten einde raad maakte hij een salade met de ingrediënten die nog wel in de keuken lagen: een paar hardgekookte eieren, wat blaadjes sla en een stukje harde kaas. Geloofwaardig verhaal? Andere koks hebben tegen deze versie van de sla-geschiedenis geprotesteerd. Kok Livio Santini zegt dat hij de salade heeft gebaseerd op een oud recept van zijn moeder. Hij maakte hem in 1925 voor het eerst in de keuken van Caesar, die het idee toen van hem heeft gepikt. Of was de Caesars salade oorspronkelijk een Aviator Salade, zoals zijn oude zakenpartner Paul Maggiora zegt? Volgens hem bedacht hij de salade in 1927 speciaal voor een hongerige Amerikaanse luchtvaartofficier uit San Diego.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s