Chocolademousse

Geïnspireerd door het gedicht over chocolademousse van Mirjam Brandenburg, bedenker en eigenaar van De Gedichtenwinkel.

Chocolademousse

  • 80 gram pure chocolade
  • 20 gram suiker
  • 1 ei
  • 125 ml slagroom (half bekertje)

Smelt de chocolade au bain marie: zet een kom in een pan heet water op een laag vuurtje en roer daarin de chocolade totdat hij is gesmolten.

Splits het ei. Het eiwit doe je in een grote kom, het eigeel in een klein kommetje.

Klop het eiwit stijf met 10 gram suiker. Dat lukt alleen als de kom en de kloppers brandschoon zijn, dus was ze nog een keer af voordat je gaat beginnen en droog ze af met een schone theedoek.

Roer 10 gram suiker door de eidooier. Klop de slagroom op zonder suiker.

Roer het eigeel door de slagroom. Schep er daarna het eiwit door. Dan is de gesmolten chocolade aan de beurt. Roer met een houten lepel de chocolade door het schuimige mengsel totdat het helemaal dezelfde kleur heeft.

Doe de chocolademousse in kleine bakjes en zet ze afgedekt minimaal drie uur in de koelkast.

Dit is genoeg voor twee kommetjes chocolademousse. Je kunt het nagerecht niet tot de volgende dag bewaren, dus maak niet teveel. Hoewel?

Klassieker: De chocolade die de oude Maya’s aten, lijkt helemaal niet op de chocolade die we nu kennen. Vanaf 250 na Christus haalden ze cacaobonen uit de jungle, roosterden ze, maalden ze fijn en maakten er met maismeel, chilipepers en water een pittig drankje van. Tijdens religieuze bijeenkomsten werden cacaobonen aan de goden geofferd en chocoladedrank aan deelnemers gegeven.

Na de verovering van Mexico, in 1521, raakte chocolade ook in Europa bekend. Spanjaarden importeerden het en maakten de bittere drank beter drinkbaar door er suiker en honing aan toe te voegen. Aan het begin van de zeventiende eeuw gingen Fransen voor het eerst met chocolade koken.

Over het gerecht chocolademousse is niet veel bekend, maar het lijkt waarschijnlijk dat het voor het eerst werd gemaakt in de negentiende eeuw, toen mousses, soufflés en andere luchtige gerechten in de mode begonnen te raken.

4 Reacties op “Chocolademousse

  1. Wahaa dat is een stomme verschrijving. Meteen gecorrigeerd. Je snapte wel dat het zonder suiker was, toch?

  2. We hebben de mousse in Frankrijk gemaakt op ons vakantie adres. Prima gelukt en erg lekker. Vooral omdat we hier geen elektrische mixer hebben en alles met het handje moesten kloppen.
    Conclusie, nooit meer de mousse uit de Franse supermarkt.

Plaats een reactie