Fesenjan

Nog nooit van gehoord, maar het klonk zo exotisch dat ik het gewoon móest proberen. Fesenjan is een Perzische stoofschotel met granaatappelsiroop en walnoten. Maak extra veel, want dit wil je morgen weer eten.

Fesenjan

  • 1 kilo kippendijvlees
  • 250 gram walnoten
  • 2 uien, in ringen
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 5 eetlepels granaatappelsiroop
  • handje granaatappelpitjes

Verhit wat olie in de pan en bak de kippendijen, die in grove stukken zijn gesneden, snel goudbruin. Haal ze uit de pan. Bak de kip in porties, zodat de temperatuur niet teveel zakt.

Bak daarna de uiringen in het overgebleven vet tot ze glazig zijn. Doe dan de kip er weer bij.

Voeg de specerijen toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Doe er water bij tot het vlees net niet helemaal onder staat, breng aan de kook en draai het vuur zacht. Laat een half uur sudderen.

Ondertussen kun je de walnoten even roosteren in een koekenpan of in de oven. Hak ze fijn in een keukenmachine of met een mes. Hou een handje grove kruimels walnoot achter om straks mee te kunnen decoreren.

Giet na een half uur de granaatappelsiroop bij de stoofschotel. Doe de gemalen walnoten er ook bij. Roer door, deksel weer op de pan en nog 45 minuten stoven. Roer wel elk kwartier.

Doe dan de deksel van de pan af en laat nog 15 minuten pruttelen. De kip moet uit elkaar vallen. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe.

Strooi de laatste walnootjes over de stoofschotel en verdeel de granaatappelpitjes erover. Serveer met rijst.

Recept van ZTRDG, groot succes!

Een Reactie op “Fesenjan

Plaats een reactie