Perentaart met blauwe kaas

  • 4 handperen (Doyenne du Comice)
  • 1 fles port
  • 3 kruidnagelen
  • 1 steranijs
  • snuf kaneel
  • 6 kardemom-peulen
  • 50 gram suiker

Bodem:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 1 theelepel zout
  • 1 eidooier
  • 2-3 eetlepels ijskoud water

Vulling:

  • 200 gram blauwe kaas (bijvoorbeeld stilton of gorgonzola)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 3 dl melk
  • 1 ei

Maak als eerste de bodem: roer bloem en zout door elkaar, hak daar met twee messen de boter doorheen tot het eruit ziet als broodkruimels. Doe dan de eidooier erbij, kneed snel door elkaar. Blijft het deeg te droog en kruimelig, doe dan wat ijskoud water erbij. Maak er een bal van, sla die plat en verpak in plastic folie. Laat een uur in de koelkast liggen.

Schil de peren en snij ze in kwarten, klokhuis eruit. Doe ze in een pan met de port, een beetje suiker en de specerijen. Kook ze in een half uur gaar, laat ze daarna uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg voor de bodem uit en bekleed daar een ingevette taartvorm mee. Doe er een blinde vulling in en bak de bodem in tien tot vijftien minuten gaar. Vulling eruit en laten afkoelen.

Maak een saus door de roomboter te smelten in een steelpannetje op een laag vuurtje. Doe daar de bloem bij, roer stevig door met een garde en laat even pruttelen. Voeg de melk toe, klop de klontjes eruit. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur, roer snel het ei erdoor. Het moet een zachte, glanzende saus zijn, zo dik als vanillevla.

Verdeel de saus over de taartbodem. Snij de afgekoelde peren in lange repen, verdeel ze over de taart. Brokkel de blauwe kaas erover heen.

Schuif de taart in de oven en bak ‘m in veertig minuten, iets langer, goudbruin en gaar. Laat tien minuten afkoelen en snij dan in punten.

Muziek: In het oorspronkelijke recept, op een slordig briefje geschreven bij een vriendin, staat dat de peren moeten worden gekookt in witte wijn. Dan blijven ze natuurlijk mooi wit. Vandaar Whiter Shade of Pale van Procol Harum. Prachtig vanwege een beetje Bach en een volkomen onbegrijpelijke tekst.

3 Reacties op “Perentaart met blauwe kaas

  1. Tijdens het eten bedachten we nog dat het ook lekker zou zijn de blauwe kaas door de vulling te doen ipv bovenop. En de port was een tawny.

Plaats een reactie