Cannelloni met spinazie en ricotta

Cannelloni-met-spinazie-en-

Spinazie:

  • klont boter
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in stukjes
  • oregano, vers of uit een potje
  • theelepel nootmuskaat
  • zak spinazie zo groot als een kussensloop
  • 400 gram ricotta
  • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas

Voor de tomatensaus:

  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, kleingesneden
  • 2 blikken tomatenblokjes (uitlekgewicht 400 gram)
  • zeezout
  • wat suiker
  • verse basilicum, steeltjes in kleine stukjes gehakt en blaadjes apart

Witte saus:

  • 4 deciliter crème fraîche
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • bolletje buffelmozzarella

En natuurlijk:

  • 16 cannelloni-pijpjes

Verhit boter en een scheut olijfolie  in een grote pan, doe de knoflook erin met de nootmuskaat en wat Italiaanse kruiden.

Als dat lekker begint te ruiken, doe dan de spinazie erin. Roer het rond tot het is geslonken, dan kun je nog meer spinazie toevoegen. De enorme zak spinazie slinkt tot iets dat eigenlijk makkelijk in een steelpannetje zou passen. Doe de spinazie en het vocht dat uit de spinazie is gekomen in een grote kom.

Doe nu in diezelfde pan nog wat olijfolie en de rest van de knoflook. Roerbak tot het warm is en doe de basilicumsteeltjes erbij. Als die wat zijn gekleurd, doe je de tomatenblokjes erbij. Vul een van de lege blikken met water en doe dat er ook bij. Breng aan de kook en laat tien minuten pruttelen. Proef de saus en doe er naar smaak peper en zout en een beetje suiker bij.

Giet de tomatensaus in een grote ovenschaal.

De spinazie is nu afgekoeld. Knijp de spinazie uit boven de kom (het vocht dus bewaren!) en snij ‘m in kleine stukjes. Doe in een andere kom en doe daar de ricotta en de Parmezaanse kaas bij. Roer dat rond. Giet er wat van het vocht van de spinazie bij om het mengsel mooi smeuig te maken. Proef het mengsel en voeg wat meer zout of peper toe als het flauw is.

Vul nu de cannelloni met het spinazie-ricotta mengsel. Leg de cannelloni’s in de tomatensaus.

Maak de witte saus door de crème fraîche los te roeren met wat water en Parmezaanse kaas. Hier mag ook wat nootmuskaat door. Giet de witte saus over de cannelloni.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de cannelloni in 30 minuten gaar en goudbruin.

Recept uit Jamie’s dinners, met een paar kleine aanpassingen.

8 Reacties op “Cannelloni met spinazie en ricotta

  1. Niet eten als je aan de lijn doet! Een heftig gerecht en daar mag een heftige wijn bij. Wij dronken er Lammershoek roulette 2007 bij, een blend van chenin blanc, chardonnay en viognier.
    Maar andere dikke, krachtige wijn gaat natuurlijk ook, denk aan houtgelagerde Soave of een grüner veltliner van oude stokken.

  2. It is low cholesterol low fat (if you leave out the Parmezan and the ricotta – and then you just might as well leave out the pasta and the creme fraiche and then you just might as well eat biscuits).

    Kussensloop is a pillowcase, so you know approx how much spinach to get. A lot.

  3. Wat doe ik met de rest van de basilcum? Gaan alleen de takjes erdoor?
    En is het de bedoeling dat de mozzarella als laatste erover gaat. Over deze twee dingen lees ik niets terug in het recept.

  4. Ja, de mozzarella moet je uit elkaar plukken en erover verdelen. En de basilicum gaat als laatste door de tomatensaus. Ik ga het aanpassen, dank voor je oplettendheid!

    Lijkt het je wat? Ga je het maken?

      • Tis er eentje van Jamie he, dus tja. Je kunt van zijn recepten zeggen wat je wilt, maar het klopt allemaal wél!

Plaats een reactie